Skip survey header

CRM: Patientfall 4, Mats Eriksson: Lipidsänkning vid hög risk och låg följsamhet till behandling

Typfall Olof

Lipidsänkning vid hög risk och låg följsamhet till behandling

Välkommen att följa den fiktiva patienten Olof under två besök på hjärtmottagningen, och få nya insikter kring hur man kan optimera behandling av diabetes och hyperlipidemi efter insättning av stent.

 Typfallet är framtaget av Mats Eriksson, professor och överläkare på Endokrinkliniken vid Karolinska Universitetssjukhuset.
 


Typfall: Olof 55 år

Olof är en 55-årig man som har remitterats från kardiologen för optimering av diabetes- och hyperlipidemibehandling efter att ha blivit ”stentad”.

Anamnes:
Heriditet: DM typ 2 finns i släkten. Flera med hjärtinfarkt. Mamma överviktig.

• Socialt: Sambo. 1 barn. Lastbilschaufför med egen bil, ganska stressigt. Röker ej. I unga år spelat bandy. Vin till helgen. Hinner inte motionera och har gått upp i vikt, väger 98 kg och är 1.76 m.

Tidigare sjukdom: Väsentligen frisk men under period haft ledbesvär, tolkades som möjlig RA. Sedan ett par år helt besvärsfri.


• Nuvarande sjukdom/aktuellt : I samband med ledbesvären upptäcktes förhöjt blodsocker och blodtryck i överkant. Gick till dietist och ändrade kosten. Var på ett återbesök och då var både blodtryck och sockervärden bättre troligen beroende på att patienten gick ner 8 kg i vikt.

•  För en vecka sedan fått ont i bröstet då han tittade på fotboll på TV. Blev kallsvettig och sambon ringde 1177 varefter patienten åkte med ambulans till akuten. Inlades och angio visade förträngningar i kranskärlen och patienten fick tre ”stent”. Hade högt socker och fick en insulininjektion men efter någon dag låg sockret bättre. Insattes på metformin och fick också medicin mot blodtrycket och blodfetterna. Vid återbesök på kardiologen fortfarande förhöjt blodsocker och höga blodfetter. Enlig doktorn hade patienten även hjärtsvikt. Skall tillbaka till kardiologen efter hjärteko.