Skip survey header

CFA Türkiye

CFA Türkiye

Information on CFA Türkiye, how it can help your project and project eligibility criteria.

To start your application, please go to Page 2 - Başvurunuzu başlatmak için 2. sayfaya geçebilirsiniz.
Son başvuru tarihimiz uzadı. Başvurunuzu 7 Ağustos'a kadar tamamlayabilirsiniz! Our application deadline has been extended. You can complete your application by August 7th!

Climate Finance Accelerator (CFA), iklim odaklı projelerin finansmana erişimini desteklemek amacıyla Birleşik Krallık hükümeti tarafından finanse edilen küresel bir teknik destek programıdır. CFA, ülkelerin küresel ısınmayı 1,5°C ile sınırlandırma hedeflerini yerine getirmek için gereken finansman akışını sağlamayı teşvik etmek amacıyla sekiz ülkede faaliyet göstermekte olup, programın Türkiye'deki faaliyetleri PwC Türkiye tarafından yürütülmektedir. 

Climate Finance Accelerator, iklim değişikliği odaklı proje geliştiricilere teknik ve finansal hazırlık, bilgi paylaşımı ve finansmana erişim konusunda birçok destek ve ücretsiz eğitim olanakları sunan bir teknik destek programıdır. Program, teknik desteğin yanısıra İstanbul ve Londra'da planlanan yatırımcı etkinliklerinde proje geliştiricileri ve finansörleri bir araya getirerek projelerin uygun finansmana erişimlerini amaçlamaktadır. 


Programın ilk aşamasında (2021-22) 6 proje seçilmiş ve bu projeler dört aylık bir süre boyunca teknik, finansal, karbon salınımını azaltma potansiyeli, cinsiyet ve sosyal kapsayıcılık konularında eğitim almıştır. Amaç, programa dahil olan projelerin çeşitli ulusal ve uluslararası yatırımcılarla bir araya gelerek finansman elde edebilecek seviyeye gelmelerine etmelerine yardımcı olmaktır.
CFA Türkiye'nin ikinci aşamasında, iklim teknolojisi, enerji, ulaşım, imalat, sanayi, arazi kullanımı, ormancılık, atık yönetimi ve konut gibi sektörlerden karbon emisyonunu düşüren projeler seçilecek, bu projelere teknik destek sağlanacak ve projeler İstanbul ve Londra’da potansiyel yatırımcılarla buluşturulacaktır.


Şubat 2023'te Londra’daki yatırımcı buluşmasında Londra menşeili finansörler ile Londra'da bir dizi atölye çalışması düzenlenecek ve CFA Türkiye programından uygun büyüklükte ve hazır durumdaki projeler Londra’daki etkinliğe katılmaya davet edilecektir.

All applications will be reviewed on an individual basis by a member of the CFA Turkiye team - Tüm başvurular bireysel olarak CFA Türkiye ekibinden ilgili uzmanlar tarafından detaylıca incelenecektir.

CFA Türkiye projenizi nasıl destekleyebilir?

Climate Finance Acceleratorı (CFA), iklim projelerini kredibilitelerini geliştirmek ve finansörlerin ilgisini çekebilmek için destekleyen, pratik ve anlaşma odaklı bir programdır.


Karbon emisyonunu azaltma amacı taşıyan projeler, yeni teknolojiler ve iş modelleri herkes tarafından anlaşılamadığı için genellikle daha yüksek riskli olarak algılanır. Bu nedenle bu projeleri yatırımcılar için cazip hale getirmek zordur. Regülatif ve bürokratik engeller de projelerin sermayeye erişimini zorlaştırabilir.
CFA, iklim azaltma projelerine finansmana erişimde yardımcı olmak için bir dizi destek sunmakta ve projelerin finanse edilebilir hale gelmesini amaçlamaktadır.
Ancak, unutulmamalıdır ki CFA projelere doğrudan finansman sağlamak gibi bir misyonu bulunmamaktadır.


Yatırımcılara erişim. CFA, girişimcilere yatırımcılarla doğrudan çalışma fırsatı sunar ve bu şekilde finansörlerin önceliklerini anlayarak projelerini buna göre geliştirmelerini sağlar ve finansmana erişimlerini kolaylaştırır. CFA sayesinde, proje sahipleri hem ulusal hem de uluslararası alanda faaliyet gösteren yatırımcılara ulaşma fırsatına sahip olur. 
Ayrıca, Şubat 2023'te Londra’daki yatırımcı buluşmasında Londra menşeili finansörler ile bir dizi atölye çalışması düzenlenecek ve CFA Türkiye programından uygun büyüklükte ve hazır durumdaki projeler Londra’daki bu etkinliğe katılmaya davet edilecektir.


Koçluk desteği ve en iyi uygulama örnekler. CFA programı ile proje sahipleri finansörlerin yatırım kararlarında etkili olan faktörleri anlayacak ve projelerini yatırımcılar için çekici, yatırım yapılabilir bir noktaya getirebileceklerdir. Örneğin, CFA uzmanları, yatırımcı sunumları ve ve pazarlama materyalleri gibi temel dokümanların geliştirilmesi konusunda proje sahiplerine tavsiyelerde bulunacaktır. Ayrıca, diğer CFA ülkeleriyle (Güney Afrika, Kolombiya, Peru, Meksika, Nijerya) en iyi uygulama ve tecrübe paylaşımı da sağlanacaktır.

Networking fırsatları. Program sayesinde proje geliştiricileri, iklim finansmanı alanındaki yatırımcılar ve diğer kilit paydaşlarla iletişim ağlarını genişletme fırsatına sahip olacaktır. Söz konusu paydaşlar arasında ulusal ve yerel düzeyde hükümet temsilcileri, ulusal ve uluslararası kalkınma bankaları ve benzer zorluklarla karşılaşan bir dizi proje yer almakta olup, kazanılan network, proje geliştiricilerine mevcut ve gelecekteki projelerinde önemli faydalar sağlayacaktır.

Projelerin bilinirliğinin artırılması. CFA programına ve program kapsamındaki etkinliklere katılım, projelerin bölgesel ve ulusal politika yapıcılardan yerel ve uluslararası finans sağlayıcılara kadar birçok paydaş için görünür olmasını sağlayacak ve projenin bilinirliğini artıracaktır.

Karbon emisyonunu azaltma hedefi. CFA, olumlu hedefleri gerçekleştirme ve olumlu etkilerin iletişimini yapma konusunda projeleri destekler. CFA programı iklim alanında sektörel ve sosyal etki uzmanları ile çalışmaktadır ve iklim hedeflerini desteklemenin yanı sıra yoksulluğun azaltılması, cinsiyet eşitliği ve sosyal kapsayıcılık ve biyolojik çeşitlilik kaybıyla mücadele gibi daha birçok yan faydanın ortaya çıkmasında projelere destek olmaktadır.

CFA’in destekleyebileceği proje türleri

We encourage you to apply, even if you don't meet all the criteria - Projeniz tüm başvuru kriterlerini sağlamıyorsa bile başvurmanızı tavsiye ederiz.

CFA karbon emisyonunu düşürmeyi amaçlayan ve finansman arayan projelere destek vermektedir.
Projelerin değerlendirilmesinde aşağıdaki kriterler göz önünde bulundurulmaktadır:
  • Doğrudan veya dolaylı olarak sera gazı emisyon azaltımları açısından ölçülebilir iklim sonuçları elde etmek için tasarlanmalıdır.
  • Toplamda 5mn-150mn USD arası finansman ihtiyacına sahip olmalıdır. Bazı koşullar altında daha küçük projeler de programa dahil edilebilir. Birden fazla küçük projeden oluşan fonlar veya benzeri yapılar da memnuniyetle karşılanmaktadır.
  • Projeler en azından fizibilite öncesi aşamada olmalıdır.
  • Ticari olarak uzun vadede getiri sağlayabilecek bir iş modeline sahip olmalıdır (başlangıçta bazı imtiyazlı finansman unsurları gerekli olabilir).
  • Cinsiyet eşitliğini ve sosyal kapsamı artırıcı etkilere sahip olması bir artı olarak kabul edilmektedir.

Projenizin uygun olup olmadığı hakkında daha fazla bilgi için lütfen turkiye@climatefinanceaccelerator.co.uk adresine e-posta gönderiniz.

CFA Türkiye | PwC Türkiye