Skip survey header

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος σε συμβούλους περιπτώσεων χρέους για τη συμμετοχή τους σε σεμινάρια «εκπαίδευσης των εκπαιδευτών»

Εισαγωγή

Η Γενική Διεύθυνση Δικαιοσύνης και Καταναλωτών (ΓΔ JUST) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προσκαλεί δυνητικούς συμβούλους περιπτώσεων χρέους να αποστείλουν τις αιτήσεις τους για συμμετοχή σε μια σειρά συνεδριών «εκπαίδευσης των εκπαιδευτών» σχετικά με τον τρόπο βελτίωσης της ποιότητας των υπηρεσιών παροχής συμβουλών σε περιπτώσεις χρέους των ευρωπαϊκών νοικοκυριών.  

Η παρούσα πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος και η παροχή εκπαιδευτικών συνεδριών λαμβάνουν χώρα στο πλαίσιο ενός ευρύτερου προγράμματος της ΓΔ JUST σχετικά με την Παροχή ενεργειών που αποσκοπούν στην επέκταση της διαθεσιμότητας και τη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών παροχής συμβουλών σε περιπτώσεις χρέους των ευρωπαϊκών νοικοκυριών.

Το κοινό-στόχος των εκπαιδευτικών συνεδριών περιλαμβάνει επαγγελματίες ειδικούς σε αντικείμενα που έχουν σχέση με το καταναλωτικό χρέος (π.χ. ειδικούς σε ζητήματα καταναλωτικής πίστης ή ενυπόθηκης πίστης, νομικούς εμπειρογνώμονες στον τομέα της αφερεγγυότητας ή του καταναλωτικού χρέους, ψυχολόγους που ασχολούνται με υπερχρεωμένα άτομα ή ειδικούς που έχουν παρόμοιες εμπειρίες στους τομείς της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων) και ειδικευμένους εθελοντές (που καλύπτουν τους ίδιους τομείς και έχουν παρόμοιες εμπειρίες) οι οποίοι θα γίνουν επαγγελματίες σύμβουλοι περιπτώσεων χρέους (οι «εκπαιδευόμενοι») από χώρες με σποραδική παροχή ή παντελή έλλειψη παροχής συμβουλών σε περιπτώσεις χρέους και μειωμένο αριθμό συμβούλων περιπτώσεων χρέους.  Οι εκπαιδευόμενοι θα προέρχονται από την Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιταλία, Πολωνία, Ρουμανία και Ισπανία και θα εκπαιδευτούν από έμπειρους συμβούλους περιπτώσεων χρέους (οι «εκπαιδευτές») που θα μοιραστούν την εμπειρία και τις γνώσεις τους. Απώτατος στόχος αυτών των εκπαιδευτικών σεμιναρίων είναι να δοθεί η δυνατότητα σε νέους δυνητικούς συμβούλους περιπτώσεων χρέους να εκπαιδεύσουν άλλους ειδικούς και να συμβάλουν στην ανάπτυξη της παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών για περιπτώσεις χρέους στις ευρωπαϊκές χώρες.  

Τα διαδικτυακά εκπαιδευτικά σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν σε δύο συνεδρίες. Η πρώτη συνεδρία αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο του 2021 ενώ η δεύτερη συνεδρία θα πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι του 2021 (οι ημερομηνίες είναι προς επιβεβαίωση). Η πρώτη συνεδρία θα εστιάσει στην τρέχουσα εκπαίδευση των αιτούντων που θα γίνουν δεκτοί για συμμετοχή ενώ η δεύτερη συνεδρία θα εστιάσει, επίσης, στα διδάγματα που αποκομίστηκαν κατά την πρώτη συνεδρία και θα αξιολογήσει τα αποτελέσματα των πληροφοριών που ελήφθησαν από τους εκπαιδευόμενους.  

Οι συνεδρίες θα πραγματοποιηθούν στα Αγγλικά και στην τοπική γλώσσα, όπου είναι δυνατό. Σε κάθε περίπτωση, διαδικτυακοί μεταφραστές θα είναι διαθέσιμοι προκειμένου να διασφαλίζουν ότι όλες οι συζητήσεις είναι προσβάσιμες από όλους τους συμμετέχοντες. Δεδομένης της συνεχιζόμενης υγειονομικής κρίσης που συνδέεται με τον ιό COVID-19, τα εκπαιδευτικά σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν ηλεκτρονικά.  

Οι μελλοντικοί σύμβουλοι περιπτώσεων χρέους θα προέρχονται από τις ακόλουθες κατηγορίες παρόχων: μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ) (εκκλησίες, ανθρωπιστικές οργανώσεις κ.τ.λ.), συμπεριλαμβανομένων τόσο των ΜΚΟ που λειτουργούν με ίδιους πόρους όσο και των ΜΚΟ που χρηματοδοτούνται από κυβερνήσεις, οργανώσεις καταναλωτών, κοινωνικοί εταίροι, δημόσιες αρχές (οργανισμοί τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης, δημόσιες αρχές/φορείς), οργανώσεις που χρηματοδοτούνται από πόρους του δημοσίου αλλά δεν ανήκουν στη δημόσια διοίκηση, επαγγελματίες φυσικά πρόσωπα. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων δημοσιεύονται εδώ

Όλες οι αιτήσεις πρέπει να υποβληθούν έως τις 17 Μαρτίου 2021, 12 μ.μ. Ώρα Κεντρικής Ευρώπης.