Skip survey header

Pályázati felhívás adósság-kezelési tanácsadók számára a „trénerképzési" szemináriumokon történő részvételre

Bevezetés

Az Európai Bizottság Jogérvényesülési és Fogyasztópolitikai Főigazgatósága (DG JUST) felkéri a potenciális adósság-kezelési tanácsadókat, hogy küldjék el jelentkezésüket az európai háztartások részére nyújtott adósság-kezelési tanácsadás minőségének javításáról szóló „trénerképzési” foglalkozásokon történő részvételre.  

Ez a pályázat és képzés a DG JUST tágabb, Az európai háztartások részére nyújtott adósság-tanácsadási szolgáltatások elérhetőségének és minőségének javítása érdekében hozott intézkedések c. projektjének része.

A képzések célközönsége a fogyasztók adósságával kapcsolatos témák szakmai szakértői (pl. fogyasztói hitel- vagy jelzálogkölcsön-szakértők, jogi szakértők a fizetésképtelenség vagy a fogyasztói adósság területén, a túlzott mértékben eladósodott emberekkel foglalkozó pszichológusok, illetve a fenti területeken hasonló tapasztalatokkal rendelkező szakértők) vagy (a fenti területeken tevékenykedő és hasonló tapasztalatokkal rendelkező) képzett önkéntesek, akiknek hivatásos adósságtanácsadókká (továbbiakban „gyakornokokká”) kell válniuk, olyan országokból, ahol az adósság-kezelési tanácsadás szórványos vagy teljesen hiányzik és ahol kevés adósság-kezelési tanácsadó tevékenykedik.  A gyakornokokat Görögországból, Magyarországról, Olaszországból, Lengyelországból, Romániából és Spanyolországból várjuk, őket tapasztalt adósság-kezelési tanácsadók (a továbbiakban „oktatók”) képzik, akik megosztják velük szaktudásukat és ismereteiket. A képzések végső célja, hogy jövőbeni új adósságtanácsadók oktathassanak más szakértőket, és hozzájáruljanak az adósság-kezelési tanácsadás fejlesztéséhez az európai országokban.  

Az online képzés két foglalkozás keretében történik. Az első foglalkozás várhatóan 2021 áprilisában, a második pedig 2021 nyarán kerül megrendezésre (a dátumok jóváhagyás alatt vannak). Az első képzés a sikeres pályázók tényleges képzésére fókuszál, míg a második képzés az első ülésen levont tanulságokra is összpontosítva értékeli a gyakornokok által kapott információk hatásait.  

A képzések angolul, illetve amennyiben lehetséges, a helyi nyelven zajlanak. Mindkét esetben online tolmácsok is rendelkezésre állnak annak érdekében, hogy az információcsere valamennyi résztvevő számára érthető legyen. A COVID-19-hez kapcsolódó folyamatos egészségügyi válságra tekintettel a képzésekre online formában kerül sor.  

A képzésekre kiválasztott leendő adósság-kezelési tanácsadóknak a következő szolgáltatói kategóriákból kell származniuk: civil szervezetek (egyházak, humanitárius szervezetek stb.), a saját számlára működő, illetve a kormányok által finanszírozott civil szervezeteket is ideértve; fogyasztói szervezetek; szociális partnerek; állami hatóságok (helyi önkormányzati, regionális önkormányzati, állami hatóságok/szervek); nem a közigazgatás részét képező, államilag finanszírozott szervezetek; magánszakértők. A pályázati folyamattal kapcsolatos információk itt találhatók. 

A pályázatok benyújtásának határideje 2021. március 17, 12:00 CET.