Skip survey header
Low Vision Mode Dutch (Netherlands)

Intercultureel onderzoek naar bijna-doodervaringen

Welkom!

Geachte heer, geachte mevrouw,

U stemt ermee in om deel te nemen aan een onderzoek naar bijna-doodervaringen (BDE's).

In 2000 definieerde de Amerikaanse psychiater Bruce Greyson, een van de pioniers in de wetenschappelijke studie van BDE's, deze ervaringen als: “diepe psychologische gebeurtenissen, inclusief transcendentale en mystieke elementen, die typisch voorkomen bij individuen die de dood nabij zijn of die in situaties verkeren van intens fysiek of emotionele gevaar". Deze ervaringen kunnen bijvoorbeeld inhouden een gevoel van intense vrede en welzijn, een gevoel buiten het fysieke lichaam te zijn, een helder licht te zien, een veranderde perceptie van tijd zowel als een niet-aardse wereld binnengaan. Ook vele andere dimensies kunnen worden ervaren, zoals bijvoorbeeld ontmoetingen met mystieke wezens of visioenen van overleden mensen.
Als je denkt dat je een vergelijkbare ervaring hebt gehad, willen we er heel graag meer over weten.
De bedoeling van deze studie is gegevens te verzamelen in landen over de hele wereld, met als doel bijna-doodervaringen te vergelijken die door verschillende individuen zijn gerapporteerd.

We nodigen u daarom uit om uw ervaring schriftelijk te beschrijven en een reeks vragen te beantwoorden om uw ervaring beter te karakteriseren. Dit onderzoek is anoniem en alle verkregen individuele informatie wordt beschermd en blijft volledig vertrouwelijk. De resultaten van deze studie worden gepubliceerd in een wetenschappelijk tijdschrift en gepresenteerd op wetenschappelijke bijeenkomsten. Voor meer informatie; gelieve contact met ons op te nemen op dit adres: nde@uliege.be.

U kunt natuurlijk alle tijd nemen om de enquête in te vullen. Houd er echter rekening mee dat als u op enig moment wilt stoppen om later verder te gaan, dit kan dankzij de optie inde rechter bovenhoek "opslaan en doorgaan". Hiermee kunt u uw huidige antwoorden opslaan en later de enquête hervatten. U hoeft alleen uw e-mailadres op te schrijven (dit wordt niet door de website naar ons gestuurd).
We raden u echter aan om een ​​tijdstip te kiezen waarop u de vragenlijst in één sessie kunt invullen. U moet op ongeveer 30 minuten rekenen.

Bij voorbaat dank voor het delen van uw ervaring met ons!

Dr. Martial, Géraldine Fontaine & medewerkers.

Het is onze verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat uw gegevens vertrouwelijk en anoniem blijven. U zal merken dat deze enquête vragen bevat over uw medische toestand. Alle gegevens die u in deze enquête opgeeft, worden anoniem geregistreerd. Hieronder vindt u de details.